top of page

Tűzifa vagy brikett – ki nyeri a versenyt a legjobb üzemanyagért?


Egyre többen keresnek fenntartható és olcsó üzemanyagokat. Sok kályhatulajdonos, aki korábban tűzifával fűtött, fontolgatja, hogy áttér az alternatív „fabrikettre”. váltani. De tényleg megéri a préselt változatra váltani? És mi a különbség a tűzifa és a fabrikett között?


Mielőtt dönt egy változat mellett, alaposan mérlegelje a különböző tényezőket. Minden üzemanyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Itt egy hasznos áttekintést talál a fabrikett és tűzifa különböző tulajdonságairól.Gyártás


A tűzifa készítése egyszerű. Ez egy tisztán természetes termék, amelyet csak fel kell darabolni és száradásig tárolni.

A fabrikettet viszont mechanikusan fahulladékból készítik. Természetesen ez bizonyos mennyiségű energiát igényel. A környezettudatos szolgáltatók azonban nem fabrikett előállításához vágnak ki fákat. Ehelyett a felesleges fát és fűrészport, valamint a kert- és tájápolásból származó biomasszát újra felhasználják.


Tárhely


Az optimális fűtési teljesítmény és az alacsony kibocsátási értékek érdekében a tűzifát elég hosszú ideig kell tárolni. A puhafát egy évig, a keményfát két-három évig kell optimális körülmények között tárolni. Csak ezután lehet gond nélkül elégetni 10-15% maradék nedvességtartalom mellett.


Az öt évnél hosszabb tárolási időszak azonban hátrányos. A természetes lebomlási folyamatok ezt követően biztosítják, hogy a fa évente 3%-ot veszít fűtőteljesítményéből.

A fabrikett viszont száraz helyiségben bármennyi ideig tárolható anélkül, hogy fűtőértéke csökkenne. Ha azonban nedvességgel érintkeznek, a lehető leggyorsabban el kell égetni őket.


A fabrikettek nagy előnye a tűzifával szemben a kompakt méretük, amely különösen kényelmes és helytakarékos egymásra rakást tesz lehetővé. Ugyanannyi tűzifához háromszor annyi tárolóhelyre van szükség. Ezenkívül a fa brikett nagyon tiszta megoldás, rovaroktól és kártevőktől mentes.


Az árak összehasonlítása


Egy köbméter tűzifa egymásra rakott rönk, amely pontosan egy méter hosszú, magas és széles. A tűzifa árát gyakran térfogategységben fejezik ki. A fabrikettek árai viszont a súlyra vonatkoznak. A mi raklapjaink például körülbelül 770 kg-ot nyomnak.


A tisztességes ár-összehasonlítás érdekében fontos, hogy legyen egy közös áralap, például a fűtőérték. A fabrikettek és rönkök összehasonlításakor fel kell tennie magának a kérdést: Mennyi fűtőértéket kapok egy euróért?


Égési idő és égési viselkedés


A fabrikettek anyagsűrűsége nagyobb a klasszikus tűzifához képest, ami azt jelenti, hogy lassabban égnek. Tűzifa használatakor gyakrabban kell hozzáadni, különösen puhafa égetésekor. A fabrikettek is kevesebb hamut termelnek, arányuk 0,5 és 3% közötti.


A tűzifa pontokat szerez, ha kényelemről és romantikáról van szó. A tűzifa lángjai élénkebbek, és a sütőben jellemző recsegés és ropogtatás kellemes háttérzajt kelt.


A hőérték kulcsfontosságú


A két természetes tüzelőanyag leginkább a maradék nedvesség és az anyagsűrűség területén tér el egymástól, ami jelentősen befolyásolja a fűtőértéket. A tűzifa és a brikett valódi ár-összehasonlítása nem egyszerű, mert az árak különböző mértékegységekben vannak megadva, és a fafajtákban és minőségekben is vannak különbségek.


Ha magad vágod, hasítod és szárítod a tűzifát, anyagilag jobban jársz. Ha azonban összehasonlítjuk a kemencésre kész tűzifa és a jó minőségű fabrikett költségeit, az utóbbiak általában valamivel olcsóbbak jobb fűtőértéküknek köszönhetően.
Marcel Koscielniak, a GEWER Kft. ügyvezető igazgatója.
Marcel Koscielniak, a GEWER Kft. ügyvezető igazgatója.

A szerzőről

Itt írja Marcel Koscielniak, a magyarországi GEWER Kft. ügyvezető igazgatója Természetes biomasszából kiváló minőségű bio brikettet és bio pelletet gyártunk. Ismerje meg Ajánlat  know .Comments


bottom of page